utorak, decembar 01, 2015
   
Text Size

Aktuelno

Developed by JoomVision.com

Sremac

Sremac - Društvo za negovanje tradicije srema Sremac

Sremac Sremac

Vojvodjanska žitnica

Pametan izbor...

Vojvodjanska žitnica Vojvodjanska žitnica

Najnovije vesti

Prvi korak

Prvi korak

Bilo koji posao da krenete da radite pitanje je kako napraviti prvi korak, a ne napraviti grešku. Društvo za negovanje tradicija Srema „Sremac“  Vas poziva da  napravite „taj prvi korak“,... 30 January 2011 Opširnije...
Uspešan posao

Uspešan posao

Proizvodnja gljive bukovače je posao koji ako se dobro organizuje može biti veoma uspešan biznis. Da bi uspeh u toj proizvodnji bio zgarantovan, potrebno je procesu te proizvodnje pristupiti na odgovoran... 29 January 2011 Opširnije...
Rukomet stvar našeg izbora

Rukomet stvar našeg izbora

RUKOMET JE STVAR NAŠEG IZBORA POMOZITE NAM U TOME     17 March 2009 Opširnije...
Fotografije naših mladih rukometašica i rukometaša.

Fotografije naših mladih rukometašica i rukometaša.

Fotografije naših mladih rukometašica i rukometaša.   17 March 2009 Opširnije...

Nikinci istorijat

Nikinci se u istoriji prvi put pominju 1338. godine kada je kralj Ugarske i Hrvatske, Karlo Robert, poklonio imanje u donjem Sremu hrvatskom banu Mikcu. Tu se nalazilo i malo naselje, koje se tada po novom vlasniku nazvalo "Mikinc". Od ovog imena kasnije je nastalo ime Nikinci.

Za vreme vladavine Turaka na ovoj teritoriji o Nikincima se malo zna, jer je verovatno i ovo selo bilo spaljeno i opustošeno. Posle odlaska Turaka, 1737. godine u Nikince se doseljavaju oko 1.600 katoličkih Albanaca iz bratstva Klimenti doselili u Nikince i Hrtkovce. Pored njih tu se naseljavaju i Mađari i Hrvati. Obzirom da su Hrvati bili vičniji ratarskoj proizvodnji, preuzimaju zemlju, u čemu ih je podržala i župska uprava. Klimenti su se vremenom pohrvatili i napustili svoj jezik i kulturu.

Tokom vladavine Marije Terezije od 1740. do 1780. godine, nailaze talasi kolonizacije Nemaca, koju je podsticao bečki dvor. Od ovog perioda, pa sve do 1944. godine u Nikincima su živeli: Hrvati, Mađari i Nemci. Prema prvim pouzdanim podacima o stanovništvu sela, ovde je 1869. godine živelo 703 stanovnika. Krajem Drugog svetskog rata iseljava se sve nemačko stanovništvo, a tokom kolonizacije doseljavaju se Srbi. Kasnija stihijska doseljavanja i dalje dovode srpsko stanovništvo, tako da je ono već 1961. godine u većini. Za razliku od imigracije, emigracija češće pokreće mađarsko i hrvatsko stanovništvo. Sve ovo dovelo je do toga da je u Nikincima 1981. godine živelo 2425 stanovnika, od toga 48,8% su bili muškarci, a 51,2% su bile žene. Prosečna starost bila je 36,4 godine. Tada su većinu stanovništva činili Srbi 47,5%, Hrvati 20,4% i Mađari 19,6%.

Poznata su veoma dobra arheološka nalazišta. Lokalitet "Tiganj" nalazi se jugoistočno od sela, na malom uzvišenju u potesu Tiganj i zahvata površinu od 1000 m². Tu su konstatovani površinski nalazi opeke i imberksa, kao i krečnog maltera u nevezanom stanju, životinjskih kostiju, manji deo olovne šipke i delovi keramike. Ovaj materijal pripada rimskom dobu. To je manji arhitektonski kompleks, možda vila rustika. U ovom potesu nalazi se i lokalitet "Đokin grob". Na nekim parcelama izorane su opeke, a meštani pričaju da su se prvo na tom prostoru naselile Klimente, jer se tu izorava građevinski materijal iz 18. veka. Pored ova dva, postoji i lokalitet "Kamenje", koji se nalazi sa leve strane puta za Donji Tovarnik, a takođe i lokalitet "Selište", na kojem je pronađena ostava novca. Materijal je prikupljen i danas se nalazi u muzeju "Srema" u Sremskoj Mitrovici.

Na lokalitetu "Grob cigla" otkrivena je kasna antička nekropola, koja zahvata površinu od 7500 m². To su plitke ukopane grobnice sa dvovodnom krovnom konstrukcijom. Ovde su nađeni i delovi sive, crvenkaste i gleđosane keramike. Obzirom na blizinu nekropola na lokalitetu "Ovsište", verovatno su oba lokaliteta u međusobnoj vezi, odnosno, radi se o naselju i groblju, koje mu je pripadalo.

Na lokalitetu u potesu Živolić, na južnoj obali bare "Vranj", konstatovani su nalazi kućnog lepa, životinjslih kostiju, kao i rimske opeke i praistorijska i pozno – antička keramika. Ovde se radi o dvoslojnom lokalitetu i to poznobronzanom i poznoantičkom. Materijal neolitskog i bronzanog doba nalazi se u Arheološkom muzeju u Zagrebu, a u Narodnom muzeju u Beogradu postoji bronzani pojas, koji pripada halštatskom dobu.

Na lokalitetu "Klimenačko groblje" pronađen je jedan rimski spomenik sa jako oštećenim natpisom, dok su u potesu Višnjeva greda, na lokalitetu "Ovsište", prilikom izgradnje puta do poligona, pronađeni: mačevi, lobanja i oko dvadeset kostura, koji se nalaze u muzeju "Srema". Sve ovo govori da se tu nalazi rimska nekroploa.

U Nikincima je 1898. godine nađeno pedesetak komada rimskog novca, a jedan seljak je na svom imanju otkopao hiljadu komada rimskih opeka. Međutim, ovi lokaliteti nisu naznačeni. U Gradskom muzeju u Sremskoj Mitrovici nalazi se rimski gvozdeni ćulum, koji je takođe nađen u ataru Nikinaca.

.

Brojač poseta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas:1175
mod_vvisit_counterJuče:2134
mod_vvisit_counterOve nedelje:3309
mod_vvisit_counterOvog meseca:1175
mod_vvisit_counterUkupno:1349345

Sremac

Developed by JoomVision.com

Kursna lista

Free Page Rank Tool Creative Commons licenca
Ovo delo je licencirano pod uslovima licence
Creative Commons
Autorstvo-deliti istim uslovima Srbija
. Visegrad24
Internet Krstarica - Srbija  - Serbia
 Pretraži:
 
Srbija
Sremac
Locations of visitors to this page

Translate - prevodilac

www.sremac.org.rs
YuSearch.com

Trenutno posetlaca

Imamo 56 gostiju na mreži

Galerija

Donatori sponzori

Molimo vas da razmislite o doniranju našeg projekta! Hvala. Vaš Sremac.

Amount: 

Powered by OSTraining.com

TheLegion Studio

Oglasi

Vremenska prognoza

Sremac časovnik

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Sremac facebook

facebook